Geen alledaagse voorwerpen meer in het digitale ontwerp

12 mei 2013

Veel programma's en websites op de computer gebruiken elementen uit het alledaagse leven. Denk aan de grafische prullenbak om bestanden weg te gooien en de envelop dat vaak symbool staat voor e-mail. Dit maakte het web begrijpelijk en tastbaar. De digitale handelingen kun je refereren aan taken in de echte wereld. Met de trend van Flat Webdesign verlaten we langzaam het tijdperk van zogenaamde 'skeuomorfisme' en maken kennis met een hele nieuwe vormgeving. Of dat een doodzonde is? Wij denken van niet. Dit artikel zet in het kort de verschillen op een rijtje. Maar voordat we daarmee beginnen; wat is Flat Webdesign eigenlijk?

Veel programma’s en websites op de computer gebruiken elementen uit het alledaagse leven. Denk aan de grafische prullenbak om bestanden weg te gooien en de envelop dat vaak symbool staat voor e-mail. Dit maakte het web begrijpelijk en tastbaar. De digitale handelingen kun je refereren aan taken in de echte wereld. Met de trend van Flat Webdesign verlaten we langzaam het tijdperk van zogenaamde ‘skeuomorfisme’ en maken kennis met een hele nieuwe vormgeving. Of dat een doodzonde is? Wij denken van niet. Dit artikel zet in het kort de verschillen op een rijtje. Maar voordat we daarmee beginnen; wat is Flat webdesign eigenlijk? 

Flat webdesign

Flat webdesign is een concept dat een paar jaar geleden redelijk populair was en is nu met dubbele kracht in opkomst. Websites met deze vormgeving komen in eens als paddenstoelen uit de grond en dat maakt het een interessante ontwikkeling.

Flat webdesign wil zeggen dat het een redelijk ‘plat’ ontwerp betreft. Zo min mogelijk dieptewerking, zonder schaduwen, verlopen enzovoorts. En dat wil niet zeggen dat de website geen effecten gebruikt. Het gebruikt alleen geen effecten om diepte of dimensies te creëren. Een Flat Design focust op solide kleuren, typografie en een eenvoudig gebruik van User Interface elementen zoals de navigatie (Webdesignledger, 2013).

Wie maken er gebruik van?

Onder andere Windows 8 maakt gebruik van de vlakke tegels. Zowel op de telefoon als op computerversie gebruiken hele simpele iconen voor de taken die de gebruiker kan doen. 

Hundreds  Microsoft
Hundreds_flat.jpg  Microsoft_flat.jpg
Buffalo  Twitter
Buffalo_flat.jpg  Twitter_flat.jpg

Het web dat we kennen wordt verleden tijd

Dat er minder gebruik gemaakt wordt van de alledaagse elementen geeft aan dat we de werking van het web beter begrijpen en langzaam onderscheid kunnen gaan maken tussen de digitale wereld en het ‘echte’ leven. Je hebt bij wijze van aan een half woord genoeg.

We hebben geprobeerd de verschillen tussen de twee ontwerptypes op een rij te zetten. De genoemde eigenschappen hoeven niet altijd lijnrecht tegen over elkaar te zetten zegt dus niet dat als het bij de een voorkomt, het bij de ander niet zo is. Het is met een nuance bedoeld. 

Skeuomorfisme Flat webdesign 
- 3D - 2D
- Gebruikt elementen uit de echte wereld zoalsschaduwen, verlopen en patronen - Focust op kleuren, typografie en witruimte
- Zet gebruiksvriendelijkheid voorop door overbodige elementen weg te laten - Zet gebruiksvriendelijkheid voorop door overbodige elmenten weg te laten
- Gebruikt het scherm vaak optimaal door elke centimeter van informatie te voorzien, te vullen met een foto of iets anders - Snel
- Kost tijd om geschikt te maken voor responsive webdesign - Uitermate geschikt voor responsive webdesign

 

 

 

Offerte aanvragen?

Wij bellen u!

Samenwerken?

Volg ons op Google+